UW Medicine Department of Obstetrics and Gynecology main logo

Вакцины  от COVID-19 защищают вас и вашего ребёнка во время беременности и грудного  вскармливания

Ваксините срещу COVID-19 предпазват Вас и Вашетобебе по време на бременност и кърмене

Въведение:

Когато става въпрос за Вашето здраве и здравето наВашето бебе, наличието на коректна информация е жизненоважно.

Бременните са изложени на много по-висок риск отусложнения и смърт заради COVID-19.

След задълбочени изследвания ваксините срещуCOVID-19 вече силно се препоръчват за бременни и кърмещи от Центровете законтрол и превенция на заболяванията (CDC),както иот десетки хиляди акушер-гинеколози, акушерки, семейни лекари и другиспециалисти по акушерство и гинекология.

Ако сте бременна, кърмите или се опитвате дазабременеете, ваксината срещу COVID-19 е най-добрият начин да предпазите себеси и Вашето бебе, така че да останете в безопасност и здрави.

Включили сме връзки към източниците, коитоподкрепят нашите отговори на въпросите по-долу, за да можете да прочететепроучванията, ако се интересувате от това.

Често задавани въпроси:

Безопасност на ваксината и рискове
Expand to read FAQ answer
Как мога да съмсигурна, че ваксината срещу COVID-19 е безопасна за мен и моето бебе?

Многобройнипроучвания, включващи хиляди бременни и кърмещи, показват, че ваксинациитесрещу COVID-19 са безопасни и ефективни. На повече от 100 000 бременни в САЩвече е била поставена една от ваксините срещу COVID-19.

Включихме попълнена таблица в Google Doc, която обобщава  констатациите относно безопасността на ваксинацията срещу COVID-19 по време  на бременност, направени в резултат на над 25 изследвания в различни държави,  включващи повече от 315000 бременни жени. Като цяло в никое от тези изследвания не е установено  неблагоприятно въздействие от ваксинацията срещу COVID-19 върху резултатите  от бременността. В някои изследвания е установено, че жените, ваксинирани срещу  COVID-19, са били изложени на по-малък риск от преждевременно раждане,  раждане на мъртво дете, малко бебе или новородено с необходимост от поставяне  в отделение за интензивно лечение на новородени. Това означава, че при тези изследвания е установено, че  ваксинацията срещу COVID-19 е спомогнала за по-благоприятни резултати от  бременността от гледна точка на здравето. Ако четете този документ, в него са използвани съкращения, които  описват многото изследвани резултати от бременността. Ето значенията на някои от тези съкращения. „PTB“ означава преждевременно раждане, настъпващо най-малко 3  седмици по-рано от очаквания термин. „NICU“ означава отделение за интензивно лечение на  новородени. „SGA“ означава раждане на по-малко бебе от очакваното на базата  на момента (гестационната възраст) от бременността, в който е родено бебето.

Благодарим на Вики Мейл, лектор по репродуктивна имунология в  Импириъл колидж, Лондон, за това, че актуализира този документ.

Източник:
https://docs.google.com/document/d/19FNXcmdI0MU6RPmvKYo_g9zEWPKl2-l760OX_8zww3E/edit

Наистина ли ваксините са безопасни прибременност?

Да. Ваксинирането срещу коклюш и грип по време набременност се препоръчва от десетилетия и е нормална част от поддържането на нормалното протичане на бременността. Ваксинацията срещу COVID-19 вече също е силнопрепоръчителна.

източник: CDC: Vaccines During and After Pregnancy

Досега опазихсемейството си чрез носене на маска, миене на ръцете и социално дистанциране.Защо все пак е важно да си сложа ваксина срещу COVID-19?

Страхотен въпрос!  Хиляди американци бяханеприятно изненадани, когато се заразиха с COVID-19, въпреки че са били многовнимателни. Трудно е да се контролира всяко възможно излагане на вируса особенокогато носенето на маски не е универсално прието във всички общности, а новитеварианти на вируса на COVID-19 са силно заразни. Например вариантът Делта(Delta) на COVID-19 е силно заразен и едва пъти по-заразен от оригиналния щам на COVID-19. Предвид рисковете по време на бременност заради COVID-19 и безопасносттана ваксините срещу COVID-19, е силно препоръчително да се ваксинирате по времена бременността или докато кърмите. Това е най-добрият начин да защититесебе си и семейството си.

По-лоши ли са страничните ефекти от ваксинатасрещу COVID-19 при бременни жени?

Не. Често съобщаваните нежелани реакции при различнитевидове ваксини включват треска, умора, главоболие и болки в тялото, което есъщият профил на странични ефекти при хората, които не са бременни жени.Интересното е, че проучване на близо 8000 бременни жени установи, че имапо-малко съобщения за странични ефекти като треска и мускулна болка в сравнениес жени, които не са бременни.

източник: JAMA Network Open: Short-term Reactions Among Pregnant and Lactating Individuals in the First Wave of the COVID-19 Vaccine Rollout

Може ли ваксинатасрещу COVID-19 да причини вродени дефекти?

Не. Около 3-5% от бебетатав Съединените щати се раждат с вроден дефект всяка година.От 1612 жени с поставена ваксина срещу COVID-19 по време на бременност при 45 еимало вродени дефекти, което е 2,7%. Товае обичайното ниво, което очакваме и то не показва никаква връзка с ваксинатасрещу COVID-19.

източници:
• March of Dimes: Birth Defects And Your Baby
CDC Awardee COVID-19 Vaccination Planning Meeting

Може ли ваксинатасрещу COVID-19 да причини спонтанен аборт или мъртво раждане?

Не. Обичайните прогнози за спонтанен аборт по време набременност варират от 11% до 22%. В проучване, проследило 2456 бременни жени,които са си сложили ваксината срещу COVID-19, спонтанен аборт е настъпил при12,8[1]%.Това е обичайното ниво, което очакваме.

източници:
American College of Obstetrics and Gynecology: In Vitro Fertilization and Early Pregnancy Outcomes After COVID-19 Vaccination
The New England Journal of Medicine: Covid-19 Vaccination during Pregnancy and First-Trimester Miscarriage
• JAMA Pediatrics: Spontaneous Abortion Following COVID-19 Vaccination During Pregnancy

Може ли някоя отваксините срещу COVID-19 да промени ДНК-то ми, да ми имплантира микрочип или данамагнетизира ръката ми?

Никоя отваксините срещу COVID-19 не променя Вашето ДНК. Те никога не навлизат вклетъчното ядро, което е контролният център на клетката, където живее ВашатаДНК.

Нито една отваксините срещу COVID-19 не съдържа микрочип, нито може да намагнетизира ръкатаВи. Това са митове.

Мога ли да си сложа ваксината срещу COVID-19 идруга ваксина по едно и също време?

Да. Имунната система е много умела в това да произвеждаедновременно защитни антитела спрямо различни ваксини или инфекции. Честосрещаните пренатални ваксини като тези срещу грип и TdAP (тетанус/коклюш) сепрепоръчват при всички бременности и могат безопасно да се съчетават сваксините срещу COVID-19.

Как ваксинациятасрещу COVID-19 предпазва бебето ми, ако кърмя?

Кърмата е много повече от храна и отдавна еизвестно, че предпазва бебетата от множество инфекции, като предава защитниантитела от майката към бебето. Много проучвания показват, че кърмата от жени,ваксинирани срещу грип по време на бременност, съдържа защитни антитела,които могат да бъдат предадени на бебето. Последните проучвания показват, чезащитните антитела срещу COVID-19 преминаватв кърматаслед ваксинация срещу COVID-19.

източници:
PLoS ONE: IgA and Neutralizing Antibodies to Influenza A Virus in Human Milk: A Randomized Trial of Antenatal Influenza Immunization
• Science Translational Management: COVID-19 mRNA vaccines drive differential antibody Fc-functional profiles in pregnant, lactating, and nonpregnant women
• Vaccines: COVID-19 Vaccine mRNABNT162b2 Elicits Human Antibody Response in Milk of Breastfeeding Women
• JAMA Pediatrics: Association of Human Milk Antibody Induction, Persistence, and Neutralizing Capacity With SARS-CoV-2 Infection vs mRNA Vaccination

Притеснявам се,че фармацевтичните компании избързаха с производството на ваксината с целфинансова печалба. Защо трябва да им вярвам, че ваксината е безопасна?

Ваксината срещуCOVID-19 беше разработена бързо, но клиничните изпитвания за проверка на безопасносттаи ефикасността не бяха прибързани. Разработването и тестването на ваксини честоотнема години, защото има много бюрократични и административни пречки, коиточесто отнемат много време. Поради належащата нужда на обществото тезиадминистративни пречки бяха сведени до минимум, без да се компрометират многотомесеци, необходими за провеждане на задълбочено изпитване. Компаниите печелятпари от ваксини, но те често са много по-малко печеливши в сравнение с другилекарства като например "Виагра" (Viagra).

Разбираме, чеможе да е трудно да се вярва на фармацевтичните компании, особено като се имапредвид ролята им в настоящата криза с опиати. Въпреки това ваксината все пакняма цена, която лично да заплатите, и е важна мярка за защита на здравето наВас и Вашето дете точно като приемането на добавки по време на бременност ипрегледите.

Има толкова многопротиворечива информация за безопасността на ваксините. Как мога да преценя коее вярно?

Има толкова многопротиворечива информация онлайн и особено в медиите. Препоръчваме да следватетрадиционните техники за опровергаване на дезинформация.

1.   Първо идентифицирайте източника наинформацията, която виждате. Уважаван източник ли е? Дали източникът еутвърдена, научно надеждна организация като Центровете за контрол и превенцияна заболяванията, Американския колеж по акушерство и гинекология или Обществотоза медицина на майката и плода и др. Ако източникът е физическо лице, какви санеговите правомощия? Ако е трудно да се прецени, винаги се чувствайте свободнида попитате Вашия акушер-гинеколог. Той е част от Вашия екип за предоставяне нагрижи и ще се радва да Ви помогне да намерите точна и надеждна информация заваксината срещу COVID-19.

2.   Намеретеотразяване на темата от множество източници. Какво казват множество експерти,издания и организации по темата?

На тази страница сме посочили за всички нашиотговори препратки към научни изследвания и препоръки от изключително надежднимедицински дружества. Хиляди бременни и кърмещи жени са допринесли за тезипроучвания.

Аз и моетосемейство, както и моята общност, сме преживели расизъм от доставчици наздравни услуги и здравни институции. Как мога да се доверя на препоръката намедицинската общност за поставяне на ваксината срещу COVID-19 в контекста нанеетични практики и експерименти върху общности на цветнокожи,латиноамериканци, коренни общности, както и азиатско-американски общности вСъединените щати?

Расизмът вмедицината е тежка несправедливост и провал в подкрепата на здравето наобщностите, на които сме предназначени да служим. Ние признаваме вашите съвсемоснователни опасения относно ваксината срещу COVID-19, като се има предвиджизненият ви опит с расизма в медицинската общност и доставчиците на здравниуслуги. Притеснени сме от непропорционално високите нива на COVID-19, както ина свързаните с тях страдания и смърт сред цветнокожите общности. Надяваме се,че чрез увеличаване на процента на ваксинация, особено сред бременните, Вашетоздраве и здравето на Вашето бебе ще бъдат защитени. Надяваме се, че ще сесвържете с доверени членове на семейството, лидери на общността и доставчици наздравни услуги, за да научите повече за техния опит с ваксината срещу COVID-19.Силно препоръчваме да се ваксинирате срещу COVID-19 по време на бременност, зада защитите Вашето здравето и здравето на Вашето бебе.

Рискове от заболяване от COVID-19 по време на бременност
Expand to read FAQ answer
Може ли вирусът, който причинява COVID-19, да сепрехвърли от майката към бебето по време на бременността?

Да. Впроучване на 3750 бебета, родени от бременни с COVID-19 8,1% от новородените са дали положителна проба за COVID-19Да.  В проучване на 3750 бебета, родени от бременнис COVID-19 8,1% от новородените са далиположителна проба за COVID-19.


източник:
CDC: COVID Data Tracker

Какви са рисковеза мен от COVID-19 по време на бременност или скоро след раждането?

За бременни жени или за жени, които наскоро са билибременни, които се заразят с COVID-19, има много по-висок риск да умрат, дабъдат хоспитализирани, да имат нужда от дихателна тръба и да се стигне допреждевременно раждане или мъртво раждане[1] .Само за кратък период 15 бременни жени починаха от COVID-19 само в Мисисипи, като 8 от тези смъртнислучаи настъпиха в рамките на няколко месеца по време на пика на варианта Делта(Delta) през 2021 г[2] . Ако сте с наднорменотегло в началото на бременността или ако имате диабет, тези рискове[3] допълнително сеувеличават. Като цяло за бременните с COVID-19 има 22 пъти по-голяма вероятност да умрат по време на бременността всравнение с бременни, които не са били заразени.

Когато бременните жени се разболеят от COVID-19и се нуждаят от вентилатор за обдишване, един от начините да бъде подобренодишането им е чрез израждане на бебето. Това означава, че раждането на бебетопреждевременно (седмици или месеци по-рано) може да помогне на бременната даоцелее, но за сметка на здравето на бебето. Проучване установи, че заневаксинираните бременни с COVID-19 има 59% по-висок процент на преждевременнораждане в сравнение с тези без COVID-19[1]. Преждевременното раждане е вредно за Вашето бебе иможе да доведе до сериозни усложнения, включително проблеми с развитието ифизически увреждания, дълъг престой в неонатологично интензивно отделение идори смърт на плода.

източници:
• CDC: COVID-19 Vaccination for Pregnant People to Prevent Serious Illness, Deaths, and Adverse Pregnancy Outcomes from COVID-19
• WJTV: 72 unborn babies, 15 pregnant women have died due to COVID-19 in Mississippi
CDC: People with Certain Medical Conditions
• JAMA Pediatrics: Maternal and Neonatal Morbidity and Mortality Among Pregnant Women With and Without COVID-19 Infection

Болестта COVID-19 причинява ли мъртво раждане?

Да. Когатобременните се разболеят от COVID-19, може да настъпи увреждане на плацентата.При бременните жени с болестта COVID-19 е имало двоен риск от мъртво ражданепри ранните варианти на SARS-CoV-2. При варианта Делта (Delta) вече беше установенавръзка с 4 пъти по-висок риск от мъртво раждане. Високи нива на вируса бяхаоткрити в мъртвородения плод в няколко случая, след като майката е имала COVID-19.

Препоръки за ваксини
Expand to read FAQ answer
Кое е най-добриятмомент по време на бременността за поставяне на ваксина срещу COVID-19?

По всяко време! За Вас и Вашето бебе е безопасно да си сложитеваксината срещу COVID-19 на всеки етап от бременността. Имайки предвидрисковете от COVID-19 по време на бременност и усложненията за Вашето здраве издравето на Вашето бебе, колкото по-рано можете да се ваксинирате, толкова по-защитенище бъдете и двамата.

Какви санастоящите препоръки относно ваксината на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson)?

Министерство на здравеопазването на щата Вашингтон препоръчва на хора, които са навършили 18 години или са по-възрастни, да изберат да си сложат ваксина с информационна РНК срещу COVID-19 ("Пфайзер"-"БиоНТех" (Pfizer-BioNTech) или "Модерна" (Moderna)) вместо еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson или съкратено J&J). Тази актуализация следва насоките и препоръките на Консултативния комитет по имунизационни практики на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, както и на Работната група за научен преглед относно безопасността на западните щати. За лицата, които желаят да си поставят ваксината на "Джонсън и Джонсън", се препоръчва да се обърнат към своя доставчик на здравни услуги (например здравен специалист или медицинско заведение), за да обсъдят възможности за тях, тъй като препаратът на "Джонсън и Джонсън" ще продължи да бъде наличен.

Преференциалната препоръка следванови данни, представени пред Консултативния комитет по имунизационни практикиотносно синдрома на тромбоза с тромбоцитопения - СТТ (thrombosis and thrombocytopeniasyndrome - TTS). СТТ е рядко, но сериозно състояние, включващо тромби и нисъкброй на тромбоцитите, наблюдавани при някои хора, на които е била сложенаваксината на "Джонсън и Джонсън". Рискът за това обаче е минимален ирядкост. В цялата страна има съобщени за 54 случая на СТТ, включително деветпотвърдени смъртни случая, което е частица от един процент от общия брой отпоставените 14 милиона дози на "Джонсън и Джонсън". СТТ се наблюдавакакто при мъже, така и при жени, но най-рисковата група са жените от 30 до 49години. Хората, поставили си ваксината на "Джонсън и Джонсън", коиторазвият силно главоболие, болки в коремната област, болки в краката или задух врамките на три седмици след ваксинацията, трябва да се свържат със своя доставчикна здравни услуги (медицински специалист или здравно заведение).

Като се има предвид тази препоръка,ваксините срещу COVID-19, базирани на информационна РНК, са предпочитани предваксината на "Джонсън и Джонсън", но "Джонсън и Джонсън"продължава да бъде опция за хората, които не могат да си сложат ваксина синформационна РНК.

Как действат ваксините?
Expand to read FAQ answer
Как действатваксините с информационна РНК (mRNA) срещу COVID-19 ("Пфайзер"(Pfizer) и "Модерна" (Moderna)?

Всички ваксинисрещу COVID-19 "обучават" имунната система да разпознава, атакува иунищожава миниатюрна част от вируса. Това е начинът, по който Вашата имуннасистема "научава кой е врагът" и след това може бързо да реагира и дасъздаде вълни от имунни клетки, за да победи истинския вирус в бъдеще.

Ваксините на "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна" (Moderna) работят чрез въвеждане на информационна РНК (mRNA) в мускулните клетки. Клетките правят множество копия на шиповия протеин на COVID-19, което кара тялото да изгради защитен имунен отговор. Информационната РНК бързо се разгражда, тъй като клетката яразделя на малки безобидни парченца след няколко дни. Информационната РНК е много крехка, което е една от причините ваксината на "Пфайзер" (Pfizer) да трябва да се съхранява в много студени фризери. Няма никакъв "жив вирус" във ваксината срещу COVID-19, нито други вредни съставки, което прави ваксината срещу COVID-19 безопасна за бременни и кърмещи жени.

източници: CDC: Understanding mRNA COVID-19 Vaccines

Варианти, бустери и предишна инфекция с COVID-19
Expand to read FAQ answer
ПрекарахCOVID-19. Имам ли все още нужда от ваксината?

Да. В сравнение с естествената инфекция, ваксината каратялото да произвежда мощни защитни антитела, които успешно преминават към плодапо време на бременност. Много хора са се разболявали от COVID-19 повече отведнъж, което вероятно е така поради по-слабия имунен отговор, който сеполучава при естествени инфекции.

Какво ще се случи, ако съм ваксинирана и въпрекитова се заразя с COVID-19 по време на бременност?

Вашето заболяване вероятно ще бъде много леко и внякои случаи хората нямат никакви симптоми при заразяване след ваксинация. Товаозначава, че Вашата ваксина е проработила – тя е предотвратила тежко протичанена заболяването, което е можело да Ви убие или да причини лош изход забременността. При проучвания на бременни, хоспитализирани с COVID-19, 97% оттях са били неваксинирани.

източник: CDC: COVID-19 Vaccination for Pregnant People to Prevent Serious Illness, Deaths, and Adverse Pregnancy Outcomes from COVID-19

Трябва ли да сисложа бустерна доза на ваксина срещу COVID-19, ако съм бременна?

Да. Бустерната (илиподсилваща) доза на ваксина срещу COVID-19 се препоръчва по време набременност. Ако са минали 6 месеца след втората Ви доза от ваксините срещуCOVID-19 на "Пфайзер" (Pfizer) или "Модерна" (Moderna) исте бременна, подлежите на слагане на Вашата бустерна доза. Ако са минали 2месеца след Вашето ваксиниране с "Джонсън и Джонсън" (Johnson &Johnson), подлежите на слагане на Вашата бустерна доза. Можете да си сложитесвоята бустерна доза за COVID-19 на всеки етап от бременността. Това ще Випомогне да осигурите на имунната си система допълнително подпомагане напаметта, за да продължите да защитавате Вас и Вашето бебе от излагане на COVID-19. Поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19, когато отговаряте наусловията, е изключително важно зазащитата на Вас и Вашето бебе от тежко заболяване.

източници:
• The American College of Obstetricians and Gynecologists: Coronavirus (COVID-19), Pregnancy, and Breastfeeding: A Message for Patients
• Society for Maternal Fetal Medicine (SMFM): Provider Considerations for Engaging in COVID-19 Vaccine CounselingWith Pregnant and Lactating Patients
• American Society for Reproductive Medicine (ASRM): Patient Management and Clinical Recommendations During The Coronavirus (COVID-19) Pandemic

Кой бустер за COVID-19 трябва да получа?

CDC препоръчва дадено лице да получи някоя от настоящите усилватели на ваксината срещу COVID-19, които са налични в момента. Времето на бустери и кой бустер да се получи продължава да се променя и развива. Моля, проверете най-новата информация за бустери от CDC.

източници:
• CDC: COVID-19 Booster Shots , Comparative Effectiveness of Moderna, Pfizer-BioNTech, and Janssen (Johnson & Johnson) Vaccines in Preventing COVID-19 Hospitalizations Among Adults Without Immunocompromising Conditions
• medRxiv: Heterologous SARS-CoV-2 Booster Vaccinations - Preliminary Report

Какво знаем за новитеварианти на вируса на COVID-19 и изхода от бременността?

На всеки няколко месеца изглежда, че смеизправени пред нов вариант на вируса на COVID-19. В случая с варианта Делта(Delta) се съобщава, че при бременните жени, заразили се с този вариант наCOVID-19, има от 2 до 4 пъти по-висок риск от тежко заболяване, преждевременнораждане и необходимост от поставяне на вентилатор за обдишване. Ще отнемевреме, за да бъде установено дали новите варианти на COVID-19 ще причинятповече или по-малко инфекции и тежко протичане на заболяването по време на бременност.Тъй като бременните са една отнай-рисковите групи за тежко протичане на заболяването и смърт от COVID-19, изключително важно е да се ваксинирате, да си сложите бустерна доза на ваксинасрещу COVID-19, когато отговаряте на условията за това, да продължавате давнимавате с носенето на маски, със социалното дистанциране, както и да иматеконтакти на живо с малък брой хора.

Менструални периоди и плодовитост
Expand to read FAQ answer
Има ли връзка междуваксината срещу COVID-19 и промени в менструацията?

Да, но минималнa. Това се проучва,но изглежда, че е рядкост. Променитев менструацията могат да се появят при много по-малко от 1% от жените и сеслучват за кратък период. В Обединеното кралство от над 49,1 милиона жени,които са б иливаксинирани, има 41 332 съобщения за възможни промени в менструалния цикъл (0,0008%).

Нормалната менструация може да варира значителнопри различните жени, както и от месец на месец. Упражненията, диетата и дористресът могат да променят менструацията, както и много лекарства, включително противозачатъчни.Няколко проучвания в различни страни показват, че психологическият стрес отпандемията е увеличил нередовната менструацията при жените. При проучване на127 жени с болестта COVID-19 16% са забелязали промени в менструалния си цикъл,като при тях най-често е имало съобщения за нередовна менструация. Интересно е,че жените, които са съобщили за повече симптоми на COVID-19, е било по-вероятнода имат необичайна менструация. Като обобщение може да се посочи, че изглежда,че за нередовна менструация често се съобщава след преболедуване на COVID-19(16%) и особено когато жените са били още болни, но рядко след ваксинация срещуCOVID-19 (<1%). Все още се правят още изследвания по тази тема.

източници:
• National Institute of Child Health and Development (NICHD): NIH funds studies to assess potential effects of COVID-19 vaccination on menstruation
• American Journal of Obstetrics & Gynecology (AJOG): SARS-CoV-2 infection and subsequent changes in the menstrual cycle among participants in the Arizona CoVHORT study
• Frontiers in Endocrinology: The Impact of the COVID-19 Pandemic on Women’s Reproductive Health
• The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research: The impact of COVID-19-related mental health issues on menstrual cycle characteristics of female healthcare providers
• The Journal of Obstetrics and Gynaecology: Triangle of COVID, anxiety and menstrual cycle

Може ли болестта COVID-19 да навреди на мъжкатаплодовитост или сексуалния живот на мъжете?

Да. Има много проучвания вподкрепа на това, че заболяването COVID-19 може временно да навреди наплодовитостта на мъжете или трайно да увреди способността на мъжете даполучават ерекция. След като прегледа базите данни с изследвания, Американскотодружество по репродуктивна медицина заяви: "Не бяха открити доказателстваза някаква връзка между ваксините срещу COVID-19 и мъжкото безплодие, но имаше50 рецензии, 17 коментара/писма до редактори, както и девет оригинални статииза това как болестта COVID-19 може да повлияе на мъжката плодовитост".По-долу изброяваме някои от начините, по които болестта COVID-19 може данаправи това:

1.   Временно намаляване на броя и качеството насперматозоидите:
Известно е, че тежкотопротичане на заболяване (от какъвто и да било вид) намалява броя на сперматозоидитепри мъжете за 3 до 6 месеца, тъй като повишената температура по време натежкото заболяване нарушава процеса на производство на сперма. Ето защо не еизненадващо, че за мъжете, които са преболедували COVID-19, се съобщава, че имат намален брой икачество на сперматозоидите. Като цяло промените в броя на сперматозоидите,дължащи се на инфекция, обикновено са краткосрочни и настъпва възстановяванеслед 3 месеца. Необходими са изследвания за по-дълъг период от време на броя икачеството на сперматозоидите при мъже, възстановяващи се от COVID-19.

2.   Подуванеи болка в тестисите.
Няколко проучвания показват, че около 10-22% от мъжетесъс заболяването COVID-19 ще имат подуване на тестисите и болка вероятно порадидиректна инфекция на тестисите.

3.   Еректилна дисфункция.
Известно е, чеCOVID-19 уврежда кръвоносните съдове в много органи, включително белитедробове, сърцето и мозъка, което води до по-високи нива на инфаркт и инсулт.Ерекцията на пениса зависи от силния приток на кръв в пениса и здравите вени,както и от тестостерона. Има много съобщения и изследвания на мъже, които сазагубили способността си да имат ерекция след преболедуване на COVID-19, коетоможе да се дължи на увреждане на кръвоносните съдове, по-нисък тестостерони/или психологически стрес. Не е известно колко често може да се случи това.

източници:
• First International Journal of Andrology: Impaired semen parameters in patients with confirmed SARS-CoV-2 infection: A prospective cohort study
• Canadian Urological Association Journal: Effect of SARS-CoV-2 infection on semen parameters
• The World Journal of Men's Health: Evaluation of SARS-CoV-2 in Human Semen and Effect on Total Sperm Number: A Prospective Observational Study
• Fertility and Sterility: No evidence of severe acute respiratory syndrome-coronavirus 2 in semen of males recovering from coronavirus disease 2019
• Journal of Ultrasound in Medicine: Ultrasound Imaging Findings of Acute Testicular Infection in Patients With Coronavirus Disease 2019: A Single-Center-Based Study in Wuhan, China
• Frontiers in Endocrinology: Effect of COVID-19 on Male Reproductive System – A Systematic Review
• International Journal of Clinical Practice: Is there any association of COVID-19 with testicular pain and epididymo-orchitis?
• Sexual Medicine Reviews: The Epidemic of COVID-19-Related Erectile Dysfunction: A Scoping Review and Health Care Perspective
• Andrology: “Mask up to keep it up”: Preliminary evidence of the association between erectile dysfunction and COVID‐19
• Journal of Endocrinological Investigation: Increased odds ratio for erectile dysfunction in COVID-19 patients

Има ли връзкамежду ваксинацията срещу COVID-19 и женското или мъжкото безплодие?

Не. Хиляди жени са забременели, след като са сисложили една или повече ваксини срещу COVID-19. Повече от 4800 жени са ималиположителен тест за бременност, след като са получили първа доза с ваксината[1]срещуCOVID-19 на Пфайзер (Pfizer) или Модерна (Moderna). Друг доклад документираповече от 1000 жени, които са забременели, след като са си сложили някаква ваксина[2]срещуCOVID-19. Медицински дружества, които предоставят услуги на жени, които бихаискали да забременеят, категорично препоръчаха на жените, които мислят дазабременеят, да си сложат ваксина[3].Проучвания, включващи пациенти, подложени на лечениеза безплодие, които също са си сложили ваксината срещу COVID-19, установиха, ченяма проблеми с имплантирането на ембриона или при ранното развитие набременността.

Освен това няма никаква връзка с мъжкото безплодиеслед слагане на ваксината срещу COVID-19. Всъщност броят и качеството на сперматозоидите беше изследван при мъже преди и след ваксинация срещу COVID-19. Не само неса открити вредни въздействия, но и броят на сперматозоидите всъщност е по-висок след ваксинация. Това е било врамките на нормалните индивидуални вариации и не се смята, че се дължи насамата ваксинация.

източници:
• The New England Journal of Medicine: Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons
COVID-19 Vaccination Coverage Among Pregnant Women During Pregnancy — Eight Integrated Health Care Organizations
• The American College of Obstetricians and Gynecologists: COVID-19 Vaccination Considerations for Obstetric–Gynecologic Care
• American Society for Reproductive Medicine (ASRM): Patient Management and Clinical Recommendations During the Coronavirus (COVID-19) Pandemic
• American Society for Reproductive Medicine (ASRM): Joint Statement Regarding COVID-19 Vaccine in Men Desiring Fertility from the Society for Male Reproduction and Urology (SMRU) and the Society for the Study of Male Reproduction (SSMR)
• JAMA Network: Sperm Parameters Before and After COVID-19 mRNA Vaccination