UW Medicine Department of Obstetrics and Gynecology main logo

Вакцины  от COVID-19 защищают вас и вашего ребёнка во время беременности и грудного  вскармливания

Беременные люди подвергаются гораздо большему риску осложнений и смерти от COVID-19.

После тщательных исследований вакцины от COVID-19 были настоятельно рекомендованы беременным и кормящим людям Центрами по контролю и профилактике заболеваний (CDC), и  десятками тысяч врачей-гинекологов, акушеров, семейных врачей и других врачей  гинекологических специальностей.

Когда  дело касается вашего здоровья и здоровья вашего ребёнка, обладание  точной информацией является жизненно важным. Данный  ресурс обновляется с учётом новейших исследований в области безопасности  вакцин, беременности и COVID-19.

Найдите ответы на свои вопросы, подготовленные медицинскими специалистами и  дополненные ссылками на подтверждённые исследования.

Често задавани въпроси:Как мога да съм сигурна, че ваксината срещу COVID-19 е безопасна за мен и моето бебе?
Expand to read FAQ answer

Многобройни проучвания, включващи хиляди бременни и кърмещи, показват, че ваксинациите срещу COVID-19 са безопасни и ефективни. На повече от 100 000 бременни в САЩ вече е била поставена една от ваксините срещу COVID-19.

Как действат ваксините с информационна РНК (mRNA) срещу COVID-19 ("Пфайзер" (Pfizer) и"Модерна" (Moderna))?
Expand to read FAQ answer

Всички ваксини срещу COVID-19 "обучават" имунната система да разпознава, атакува и унищожава миниатюрна част от вируса. Това е начинът, по който Вашата имунна система "научава кой е врагът" и след това може бързо да реагира и да създаде вълни от имунни клетки, за да победи истинския вирус в бъдеще.
Ваксините на "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна" (Moderna) работят чрез въвеждане на информационна РНК (mRNA) в мускулните клетки. Клетките правят множество копия на шиповия протеин на COVID-19, което кара тялото да изгради защитен имунен отговор. Информационната РНК бързо се разгражда, тъй като клетката яразделя на малки безобидни парченца след няколко дни. Информационната РНК е много крехка, което е една от причините ваксината на "Пфайзер" (Pfizer) да трябва да се съхранява в много студени фризери. Няма никакъв "жив вирус" във ваксината срещу COVID-19, нито други вредни съставки, което прави ваксината срещу COVID-19 безопасна за бременни и кърмещи жени.

Source: CDC: Understanding mRNA COVID-19 Vaccines

Какви са настоящите препоръки относно ваксината на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson)?
Expand to read FAQ answer

Министерство на здравеопазването на щата Вашингтон препоръчва на хора, които са навършили 18 години или са по-възрастни, да изберат да си сложат ваксина с информационна РНК срещу COVID-19 ("Пфайзер"-"БиоНТех" (Pfizer-BioNTech) или "Модерна" (Moderna)) вместо еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson или съкратено J&J). Тази актуализация следва насоките и препоръките на Консултативния комитет по имунизационни практики на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, както и на Работната група за научен преглед относно безопасността на западните щати. За лицата, които желаят да си поставят ваксината на "Джонсън и Джонсън", се препоръчва да се обърнат към своя доставчик на здравни услуги (например здравен специалист или медицинско заведение), за да обсъдят възможности за тях, тъй като препаратът на "Джонсън и Джонсън" ще продължи да бъде наличен.

Преференциалната препоръка следва нови данни, представени пред Консултативния комитет по имунизационни практики относно синдрома на тромбоза с тромбоцитопения - СТТ (thrombosis and thrombocytopenia syndrome - TTS). СТТ е рядко, но сериозно състояние, включващо тромби и нисък брой на тромбоцитите, наблюдавани при някои хора, на които е била сложена ваксината на "Джонсън и Джонсън". Рискът за това обаче е минимален и рядкост. В цялата страна има съобщени за 54 случая на СТТ, включително девет потвърдени смъртни случая, което е частица от един процент от общия брой от поставените 14 милиона дози на "Джонсън и Джонсън". СТТ се наблюдава както при мъже, така и при жени, но най-рисковата група са жените от 30 до 49 години. Хората, поставили си ваксината на "Джонсън и Джонсън", които развият силно главоболие, болки в коремната област, болки в краката или задух в рамките на три седмици след ваксинацията, трябва да се свържат със своя доставчик на здравни услуги (медицински специалист или здравно заведение).

Като се има предвид тази препоръка, ваксините срещу COVID-19, базирани на информационна РНК, са предпочитани пред ваксината на "Джонсън и Джонсън", но "Джонсън и Джонсън" продължава да бъде опция за хората, които не могат да си сложат ваксина с информационна РНК.

Може ли някоя отваксините срещу COVID-19 да промени ДНК-то ми, да ми имплантира микрочип или данамагнетизира ръката ми?
Expand to read FAQ answer

Никоя отваксините срещу COVID-19 не променя Вашето ДНК. Те никога не навлизат вклетъчното ядро, което е контролният център на клетката, където живее ВашатаДНК.

Нито една отваксините срещу COVID-19 не съдържа микрочип, нито може да намагнетизира ръкатаВи. Това са митове.

Какви са рисковеза мен от COVID-19 по време на бременност или скоро след раждането?
Expand to read FAQ answer

За бременни жени или за жени, които наскоро са билибременни, които се заразят с COVID-19, има много по-висок риск да умрат, дабъдат хоспитализирани, да имат нужда от дихателна тръба и да се стигне допреждевременно раждане или мъртво раждане. Само за кратък период 15 бременни жени починаха отCOVID-19 само в Мисисипи, като 8 от тези смъртни случаи настъпиха в рамките наняколко месеца по време на пика на варианта Делта (Delta) през 2021 г. Ако сте снаднормено тегло в началото на бременността или ако имате диабет, тези рискове допълнителносе увеличават. Като цяло за бременните с COVID-19 има 22 пъти по-голяма вероятност да умрат по време на бременността всравнение с бременни, които не са били заразени.

Когато бременните жени се разболеят от COVID-19 исе нуждаят от вентилатор за обдишване, един от начините да бъде подобренодишането им е чрез израждане на бебето. Това означава, че раждането на бебетопреждевременно (седмици или месеци по-рано) може да помогне на бременната даоцелее, но за сметка на здравето на бебето. Проучване установи, че заневаксинираните бременни с COVID-19 има 59% по-висок процент на преждевременно ражданев сравнение с тези без COVID-19. Преждевременното раждане евредно за Вашето бебе и може да доведе до сериозни усложнения, включителнопроблеми с развитието и физически увреждания, дълъг престой в неонатологичноинтензивно отделение и дори смърт на плода.

Sources:
• CDC: COVID-19 Vaccination for Pregnant People to Prevent Serious Illness, Deaths, and Adverse Pregnancy Outcomes from COVID-19
• WJTV: 72 unborn babies, 15 pregnant women have died due to COVID-19 in Mississippi
CDC: People with Certain Medical Conditions
• JAMA Pediatrics: Maternal and Neonatal Morbidity and Mortality Among Pregnant Women With and Without COVID-19 Infection

Може ли вирусът, който причинява COVID-19, да сепрехвърли от майката към бебето по време на бременността?
Expand to read FAQ answer

Да. Впроучване на 3750 бебета, родени от бременни с COVID-19 8,1% от новородените са дали положителна проба за COVID-19.

Source:
CDC: COVID Data Tracker

Кой е най-добриятмомент по време на бременността за поставяне на ваксина срещу COVID-19?
Expand to read FAQ answer

Повсяко време! За Вас и Вашето бебе е безопасно да си сложитеваксината срещу COVID-19 на всеки етап от бременността. Имайки предвидрисковете от COVID-19 по време на бременност и усложненията за Вашето здраве издравето на Вашето бебе, колкото по-рано можете да се ваксинирате, толковапо-защитени ще бъдете и двамата.

Трябва ли да сисложа бустерна доза на ваксина срещу COVID-19, ако съм бременна?
Expand to read FAQ answer

Да. Бустерната (илиподсилваща) доза на ваксина срещу COVID-19 се препоръчва по време набременност. Ако са минали 6 месеца след втората Ви доза от ваксините срещуCOVID-19 на "Пфайзер" (Pfizer) или "Модерна" (Moderna) исте бременна, подлежите на слагане на Вашата бустерна доза. Ако са минали 2месеца след Вашето ваксиниране с "Джонсън и Джонсън" (Johnson &Johnson), подлежите на слагане на Вашата бустерна доза. Можете да си сложитесвоята бустерна доза за COVID-19 на всеки етап от бременността. Това ще Випомогне да осигурите на имунната си система допълнително подпомагане напаметта, за да продължите да защитавате Вас и Вашето бебе от излагане на COVID-19. Поставянето на бустерна доза ваксинасрещу COVID-19, когато отговаряте на условията, е изключително важно за защитата на Вас и Вашето бебе от тежкозаболяване.

Sources:
• The American College of Obstetricians and Gynecologists: Coronavirus (COVID-19), Pregnancy, and Breastfeeding: A Message for Patients
• Society for Maternal Fetal Medicine (SMFM): Provider Considerations for Engaging in COVID-19 Vaccine CounselingWith Pregnant and Lactating Patients
• American Society for Reproductive Medicine (ASRM): Patient Management and Clinical Recommendations During The Coronavirus (COVID-19) Pandemic

Може ли ваксината срещу COVID-19 да причинивродени дефекти?
Expand to read FAQ answer

Не. Около 3-5% от бебетатав Съединените щати се раждат с вроден дефект всяка година. От 1612 жени с поставена ваксина срещу COVID-19 повреме на бременност при 45 е имало вродени дефекти, което е 2,7%. Това е обичайното ниво, което очакваме и то не показваникаква връзка с ваксината срещу COVID-19.

Sources:
• March of Dimes: Birth Defects And Your Baby
CDC Awardee COVID-19 Vaccination Planning Meeting

Може ли ваксинатасрещу COVID-19 да причини спонтанен аборт или мъртво раждане?
Expand to read FAQ answer

Не. Обичайните прогнози за спонтанен аборт по време набременност варират от 11% до 22%. В проучване, проследило 2456 бременни жени,които са си сложили ваксината срещу COVID-19, спонтанен аборт е настъпил при12,8%. Това е обичайнотониво, което очакваме.

Sources:
The New England Journal of Medicine: Covid-19 Vaccination during Pregnancy and First-Trimester Miscarriage
• JAMA Pediatrics: Spontaneous Abortion Following COVID-19 Vaccination During Pregnancy

Болестта COVID-19 причинява ли мъртво раждане?
Expand to read FAQ answer

Да. Когато бременните се разболеят от COVID-19, може данастъпи увреждане на плацентата. При бременните жени с болестта COVID-19 еимало двоен риск от мъртво раждане при ранните варианти на SARS-CoV-2. Приварианта Делта (Delta) вече беше установена връзка с 4 пъти по-висок риск отмъртво раждане. Високи нива на вируса бяха открити в мъртвородения плод вняколко случая, след като майката е имала COVID-19.

Какво знаем за новитеварианти на вируса на COVID-19 и изхода от бременността?
Expand to read FAQ answer

На всеки няколко месеца изглежда, че смеизправени пред нов вариант на вируса на COVID-19. В случая с варианта Делта(Delta) се съобщава, че при бременните жени, заразили се с този вариант наCOVID-19, има от 2 до 4 пъти по-висок риск от тежко заболяване, преждевременнораждане и необходимост от поставяне на вентилатор за обдишване. Ще отнемевреме, за да бъде установено дали новите варианти на COVID-19 ще причинятповече или по-малко инфекции и тежко протичане на заболяването по време на бременност.Тъй като бременните са една отнай-рисковите групи за тежко протичане на заболяването и смърт от COVID-19,изключително важно е да се ваксинирате, да си сложите бустерна доза на ваксинасрещу COVID-19, когато отговаряте на условията за това, да продължавате давнимавате с носенето на маски, със социалното дистанциране, както и да иматеконтакти на живо с малък брой хора.

Досега опазих семейството си чрез носене намаска, миене на ръцете и социално дистанциране. Защо все пак е важно да сисложа ваксина срещу COVID-19?
Expand to read FAQ answer

Страхотенвъпрос! Хиляди американци бяха неприятно изненадани,когато се заразиха с COVID-19, въпреки че са били много внимателни. Трудно е дасе контролира всяко възможно излагане на вируса особено когато носенето на маскине е универсално прието във всички общности, а новите варианти на вируса наCOVID-19 са силно заразни. Например вариантът Делта (Delta) на COVID-19 е силнозаразен и е два пъти по-заразен оторигиналния щам на COVID-19. Предвидрисковете по време на бременност заради COVID-19 и безопасността на ваксинитесрещу COVID-19, е силно препоръчително да се ваксинирате по време набременността или докато кърмите. Това е най-добрият начин да защититесебе си и семейството си.

Има ли връзка между ваксинацията срещу COVID-19и женското или мъжкото безплодие?
Expand to read FAQ answer

Не. Хиляди жени са забременели,след като са си сложили една или повече ваксини срещу COVID-19. Повече от 4800жени са имали положителен тест за бременност, след като са получили първа дозас ваксинатасрещу COVID-19 наПфайзер (Pfizer) или Модерна (Moderna). Друг доклад документира повече от 1000жени, които са забременели, след като са си сложили някаква ваксинасрещу COVID-19. Медицински дружества, които предоставятуслуги на жени, които биха искали да забременеят, категорично препоръчаха нажените, които мислят да забременеят, да си сложат ваксина. Проучвания, включващи пациенти,подложени на лечение за безплодие, които също са си сложили ваксината срещуCOVID-19, установиха, че няма проблеми с имплантирането на ембриона или приранното развитие на бременността.

Освен това няма никаква връзка с мъжкото безплодиеслед слагане на ваксината срещу COVID-19. Всъщност броят и качеството насперматозоидите беше изследван при мъже преди и след ваксинация срещу COVID-19.Не само не са открити вредни въздействия, но и броят на сперматозоидите всъщност е по-висок след ваксинация. Това е било врамките на нормалните индивидуални вариации и не се смята, че се дължи насамата ваксинация.

Sources:
• The New England Journal of Medicine: Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons
COVID-19 Vaccination Coverage Among Pregnant Women During Pregnancy — Eight Integrated Health Care Organizations
• The American College of Obstetricians and Gynecologists: COVID-19 Vaccination Considerations for Obstetric–Gynecologic Care
• American Society for Reproductive Medicine (ASRM): Patient Management and Clinical Recommendations During the Coronavirus (COVID-19) Pandemic
• American Society for Reproductive Medicine (ASRM): Joint Statement Regarding COVID-19 Vaccine in Men Desiring Fertility from the Society for Male Reproduction and Urology (SMRU) and the Society for the Study of Male Reproduction (SSMR)
• JAMA Network: Sperm Parameters Before and After COVID-19 mRNA Vaccination

Може ли болестта COVID-19 да навреди на мъжкатаплодовитост или сексуалния живот на мъжете?
Expand to read FAQ answer

Да. Има много проучвания вподкрепа на това, че заболяването COVID-19 може временно да навреди наплодовитостта на мъжете или трайно да увреди способността на мъжете даполучават ерекция. След като прегледа базите данни с изследвания, Американскотодружество по репродуктивна медицина заяви: "Не бяха открити доказателстваза някаква връзка между ваксините срещу COVID-19 и мъжкото безплодие, но имаше50 рецензии, 17 коментара/писма до редактори, както и девет оригинални статииза това как болестта COVID-19 може да повлияе на мъжката плодовитост".По-долу изброяваме някои от начините, по които болестта COVID-19 може данаправи това:

1.   Временно намаляване на броя и качеството насперматозоидите: Известно е, че тежкотопротичане на заболяване (от какъвто и да било вид) намалява броя на сперматозоидитепри мъжете за 3 до 6 месеца, тъй като повишената температура по време натежкото заболяване нарушава процеса на производство на сперма. Ето защо не еизненадващо, че за мъжете, които са преболедували COVID-19, се съобщава, че имат намален брой икачество на сперматозоидите. Като цяло промените в броя на сперматозоидите,дължащи се на инфекция, обикновено са краткосрочни и настъпва възстановяванеслед 3 месеца. Необходими са изследвания за по-дълъг период от време на броя икачеството на сперматозоидите при мъже, възстановяващи се от COVID-19.

2.   Подуванеи болка в тестисите. Няколко проучвания показват, че около 10-22% от мъжетесъс заболяването COVID-19 ще имат подуване на тестисите и болка вероятно порадидиректна инфекция на тестисите.

3.   Еректилна дисфункция. Известно е, чеCOVID-19 уврежда кръвоносните съдове в много органи, включително белитедробове, сърцето и мозъка, което води до по-високи нива на инфаркт и инсулт.Ерекцията на пениса зависи от силния приток на кръв в пениса и здравите вени,както и от тестостерона. Има много съобщения и изследвания на мъже, които сазагубили способността си да имат ерекция след преболедуване на COVID-19, коетоможе да се дължи на увреждане на кръвоносните съдове, по-нисък тестостерони/или психологически стрес. Не е известно колко често може да се случи това.

Sources:
First International Journal of Andrology: Impaired semen parameters in patients with confirmed SARS-CoV-2 infection: A prospective cohort study
• Canadian Urological Association Journal: Effect of SARS-CoV-2 infection on semen parameters
• The World Journal of Men's Health: Evaluation of SARS-CoV-2 in Human Semen and Effect on Total Sperm Number: A Prospective Observational Study
• Fertility and Sterility: No evidence of severe acute respiratory syndrome-coronavirus 2 in semen of males recovering from coronavirus disease 2019
• Journal of Ultrasound in Medicine: Ultrasound Imaging Findings of Acute Testicular Infection in Patients With Coronavirus Disease 2019: A Single-Center-Based Study in Wuhan, China
• Frontiers in Endocrinology: Effect of COVID-19 on Male Reproductive System – A Systematic Review
• International Journal of Clinical Practice: Is there any association of COVID-19 with testicular pain and epididymo-orchitis?
• Sexual Medicine Reviews: The Epidemic of COVID-19-Related Erectile Dysfunction: A Scoping Review and Health Care Perspective
• Andrology: “Mask up to keep it up”: Preliminary evidence of the association between erectile dysfunction and COVID‐19
• Journal of Endocrinological Investigation: Increased odds ratio for erectile dysfunction in COVID-19 patients

Има ли връзка междуваксината срещу COVID-19 и промени в менструацията?
Expand to read FAQ answer

Да, но минималнa. Проучване на близо 4000жени, сложили си ваксината на "Пфайзер"-"БиоНТех"(Pfizer-BioNTech) (55%), тази на "Модерна" (Moderna) (35%) или на"Джонсън и Джонсън"/"Янсен" (Johnson & Johnson/Janssen)(7%), сравни дължината и продължителността на менструалния цикъл междуваксинирани и неваксинирани жени. Като цяло ваксинацията срещу COVID-19 е биласвързана с времева промяна с по-малко от 1 ден в продължителността наменструалния цикъл, което означава времето между менструациите (обикновено 28дни).

Това означава, че ако дадена жена обикновено имаменструация на всеки 28 дни, след ваксинацията менструацията може да започнесредно на 29-ия ден след слагането на ваксината. Установено е, че тази промянав продължителността на менструалния цикъл след ваксинация срещу COVID-19 е самовременна. Няма промяна в продължителността на самата менструация следваксинацията. За жена, чиято менструация обикновено продължава 5 дни, не сеочаква в това да настъпят промени.

Нормалната менструация може да варира значителнопри различните жени, както и от месец на месец. Международната федерация поакушерство и гинекология класифицира вариация в продължителността нацикъла като нормална, ако промяната е по-малко от осем дни. Упражненията,диетата и дори стресът могат да променят менструацията, както и многолекарства, включително противозачатъчни. Няколко проучвания в различни страни показват, чепсихологическият стрес от пандемията е увеличил нередовната менструацията прижените. При проучване на 127 жени с болестта COVID-19 16% са забелязали променив менструалния си цикъл, като най-често е имало съобщения за нередовнаменструация. Интересно е, че жените, които са съобщили за повече симптоми наCOVID-19, е било по-вероятно да имат необичайна менструация. Като обобщениеможе да се посочи, че изглежда, че за нередовна менструация често се съобщаваслед преболедуване на COVID-19 (16%) и особено когато жените са били още болни,но рядко след ваксинация срещу COVID-19 (<1%).

Sources:
• National Institute of Child Health and Development (NICHD): NIH funds studies to assess potential effects of COVID-19 vaccination on menstruation
• American Journal of Obstetrics & Gynecology (AJOG): SARS-CoV-2 infection and subsequent changes in the menstrual cycle among participants in the Arizona CoVHORT study
• Frontiers in Endocrinology: The Impact of the COVID-19 Pandemic on Women’s Reproductive Health
• The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research: The impact of COVID-19-related mental health issues on menstrual cycle characteristics of female healthcare providers
• The Journal of Obstetrics and Gynaecology: Triangle of COVID, anxiety and menstrual cycle

Как ваксинацията срещу COVID-19 предпазва бебетоми, ако кърмя?
Expand to read FAQ answer

Кърмата е много повече от храна и отдавна еизвестно, че предпазва бебетата от множество инфекции, като предава защитниантитела от майката към бебето. Много проучвания показват, че кърмата от жени,ваксинирани срещу грип по време на бременност, съдържа защитни антитела,които могат да бъдат предадени на бебето. Последните проучвания показват, чезащитните антитела срещу COVID-19 преминаватв кърматаслед ваксинация срещу COVID-19.

Sources:
PLoS ONE: IgA and Neutralizing Antibodies to Influenza A Virus in Human Milk: A Randomized Trial of Antenatal Influenza Immunization
• Science Translational Management: COVID-19 mRNA vaccines drive differential antibody Fc-functional profiles in pregnant, lactating, and nonpregnant women
• Vaccines: COVID-19 Vaccine mRNABNT162b2 Elicits Human Antibody Response in Milk of Breastfeeding Women
• JAMA Pediatrics: Association of Human Milk Antibody Induction, Persistence, and Neutralizing Capacity With SARS-CoV-2 Infection vs mRNA Vaccination

Какво ще се случи, ако съм ваксинирана и въпрекитова се заразя с COVID-19 по време на бременност?
Expand to read FAQ answer

Вашето заболяване вероятно ще бъде много леко ив някои случаи хората нямат никакви симптоми при заразяване след ваксинация.Това означава, че Вашата ваксина е проработила – тя е предотвратила тежкопротичане на заболяването, което е можело да Ви убие или да причини лош изходза бременността. При проучвания на бременни, хоспитализирани с COVID-19, 97% оттях са били неваксинирани.

Source: CDC: COVID-19 Vaccination for Pregnant People to Prevent Serious Illness, Deaths, and Adverse Pregnancy Outcomes from COVID-19

Прекарах COVID-19. Имам ли все още нужда отваксината?
Expand to read FAQ answer

Да. В сравнение с естествената инфекция, ваксината каратялото да произвежда мощни защитни антитела, които успешно преминават към плодапо време на бременност. Много хора са се разболявали от COVID-19 повече отведнъж, което вероятно е така поради по-слабия имунен отговор, който сеполучава при естествени инфекции.

По-лоши ли са страничните ефекти от ваксинатасрещу COVID-19 при бременни жени?
Expand to read FAQ answer

Не. Често съобщаваните нежелани реакции при различнитевидове ваксини включват треска, умора, главоболие и болки в тялото, което есъщият профил на странични ефекти при хората, които не са бременни жени.Интересното е, че проучване на близо 8000 бременни жени установи, че имапо-малко съобщения за странични ефекти като треска и мускулна болка в сравнениес жени, които не са бременни.

Source: JAMA Network Open: Short-term Reactions Among Pregnant and Lactating Individuals in the First Wave of the COVID-19 Vaccine Rollout

Наистина ли ваксините са безопасни прибременност?
Expand to read FAQ answer

Да.Ваксинирането срещу коклюш и грип по време набременност се препоръчва от десетилетия и е нормална част от поддържането на нормалното протичане на бременността. Ваксинацията срещу COVID-19 вече също е силнопрепоръчителна.

Source: CDC: Vaccines During and After Pregnancy

Мога ли да си сложа ваксината срещу COVID-19 идруга ваксина по едно и също време?
Expand to read FAQ answer

Да. Имунната система е много умела в това да произвеждаедновременно защитни антитела спрямо различни ваксини или инфекции. Честосрещаните пренатални ваксини като тези срещу грип и TdAP (тетанус/коклюш) сепрепоръчват при всички бременности и могат безопасно да се съчетават сваксините срещу COVID-19.

Как мога да си сложа ваксина срещу COVID-19? Амиако нямам застраховка?
Expand to read FAQ answer

Ваксините срещу COVID-19 са безплатни за всичкихора в САЩ. Те са платени от данъкоплатците и се предоставят на всички хора вСАЩ, независимо от застрахователния или имиграционния им статут. Ако сте в щатаВашингтон, посетете VaccinateWA.org, за данамерите къде се поставят ваксини близо до Вас.

Има толкова много противоречива информация забезопасността на ваксините. Как мога да преценя кое е вярно?
Expand to read FAQ answer

Има толкова многопротиворечива информация онлайн и особено в медиите. Препоръчваме да следватетрадиционните техники за опровергаване на дезинформация.

1.   Първо идентифицирайте източника наинформацията, която виждате. Уважаван източник ли е? Дали източникът еутвърдена, научно надеждна организация като Центровете за контрол и превенцияна заболяванията, Американския колеж по акушерство и гинекология или Обществотоза медицина на майката и плода и др. Ако източникът е физическо лице, какви санеговите правомощия? Ако е трудно да се прецени, винаги се чувствайте свободнида попитате Вашия акушер-гинеколог. Той е част от Вашия екип за предоставяне нагрижи и ще се радва да Ви помогне да намерите точна и надеждна информация заваксината срещу COVID-19.

2.   Намеретеотразяване на темата от множество източници. Какво казват множество експерти,издания и организации по темата?

На тази страница сме посочили за всички нашиотговори препратки към научни изследвания и препоръки от изключително надежднимедицински дружества. Хиляди бременни и кърмещи жени са допринесли за тезипроучвания.

Аз и моето семейство, както и моята общност, смепреживели расизъм от доставчици на здравни услуги и здравни институции. Какмога да се доверя на препоръката на медицинската общност за поставяне наваксината срещу COVID-19 в контекста на неетични практики и експерименти върхуобщности на цветнокожи, латиноамериканци, коренни общности, както и азиатско-американскиобщности в Съединените щати?
Expand to read FAQ answer

Расизмът в медицината е тежка несправедливост ипровал в подкрепата на здравето на общностите, на които сме предназначени даслужим. Ние признаваме вашите съвсем основателни опасения относно ваксинатасрещу COVID-19, като се има предвид жизненият ви опит с расизма в медицинскатаобщност и доставчиците на здравни услуги. Притеснени сме от непропорционалновисоките нива на COVID-19, както и на свързаните с тях страдания и смърт средцветнокожите общности. Надяваме се, че чрез увеличаване на процента на ваксинация,особено сред бременните, Вашето здраве и здравето на Вашето бебе ще бъдатзащитени. Надяваме се, че ще се свържете с доверени членове на семейството,лидери на общността и доставчици на здравни услуги, за да научите повече затехния опит с ваксината срещу COVID-19. Силно препоръчваме да се ваксиниратесрещу COVID-19 по време на бременност, за да защитите Вашето здравето издравето на Вашето бебе.

I’m worried that pharmaceutical companies rushed the production of the vaccine for financial gain. Why should I trust them that the vaccine is safe?
Expand to read FAQ answer

The COVID-19 vaccine was developed quickly, but the clinical trials to examine the safety and efficacy were not rushed. Vaccine development and testing often takes years because there is a lot of bureaucratic and administrative hurdles that often take a long time. Due to the pressing public need, these administrative blocks were minimized without compromising the many months needed to conduct thorough testing. And while companies do make money off of vaccines, they are often the least profitable product in comparison to other drugs like Viagra.

We understand that it can be difficult to trust pharmaceutical companies, especially considering their role in the current opioid crisis. However, the vaccine still has no individual cost to you and is an important measure in protecting the health of you and your child, just like taking prenatal supplements and wellness checks.